Интервю с президента на VIVASAN – Томас Готфрид

Интервюиращ е Петер Йоргенсен, директор на Vivasan.Dk
5.
Apr. 2014, Орхус, Дания

Томас Готфрид, голямо удоволствие е да се срещнем с Вас в Дания.

Вие сте основател и президент на една от най-бързо развиващите се компании в света: VIVASAN.

Какво е специалното във Vivasan и в продуктите на Vivasan?
– Благодаря за това, че мога да съм в Дания и съм много щастлив да бъда тук.
Днес се провежда нашият семинар в Орхус.Относно Vivasan, искам да кажа следното:

Това, което прави Vivasan специален е, че първо – ние сме компания с много висококвалифицирани хора в цялата ни структура. Ние работим в директния маркетинг. Второ – което е и най-важно – това са нашите продукти.

Нашите продукти са много ефективни и много здравословни за хората.

И през последните 17 години ние събрахме много добър опит и резултати. Хората са много щастливи с продуктите на Vivasan.

– Vivasan е много добре позната със своите етерични масла, които имат високо професионално качество. Каква е причината за тази популярност и по-специално на етеричните масла?

– Етеричните масла са в основата на всички наши продукти. Имаме плантации в Южна Америка, Бразилия, Франция и бивша Югославия откъдето получаваме растения. Най-важното нещо е, че етеричните масла представляват суровината.

Етеричните масла са силата на природата и можете да се използват чисти или да се ползват в нашите продукти. В козметичната и в индустрията за хранителнителни добавки, има само два важни въпроса: суровините и самото производство. Но суровината е най-важното. Суровините трябва да бъдат чисти. Суровините могат да бъдат екстракти, есенции или ароматни масла.

Всичко това трябва да бъде с високо качество. И ако суровината е с високо качество, тогава бихте могли да сте сигурни, че продуктите са с високо качество.

– Качеството на продуктите на Vivasan е много високо. Но как успявате да продавате тези продукти на по-ниски цени? Висококачествени продукти обикновено имат много високи цени, когато човекотиде вмагазина, но тези на Vivasan имат по-ниски цени?
– Това е специалното на компания Vivasan. От една страна – както вече обясних, ние разполагаме с наша плантация. По този начин можем да контролираме продукта на място. Билките растат, ние преработваме билките в масла и екстракти, от които имаме нужда. От друга страна, ние имаме собствени фабрики в Швейцария. Това е много важно. Vivasan притежава три собствени фабрики в Швейцария, които принадлежат на компанията.

Друг важен момент е, че ние продаваме директно на потребителя. Ние имаме много специалисти в Vivasan, повече от 300 000 в целия свят и много потребители по цял свят. Но ние нямаме търговци между тях. Ние произвеждаме и доставяме директно на потребителя.

По този начин много етапи между производството и потребителя не присъстват в нашата компания. И така, ние можем да продаваме продуктите с високо качество много по-евтино, отколкото други фирми.

– Икономисти прогнозират, че в бъдеще още повече фирми ще използват този вид маркетингова система, при която вие продавате директно на потребителите. Смятате ли, че е заплаха за бизнеса на Vivasan, когато други компании също използват същия вид преки канали за дистрибуция?
– Не, това е добре за нас.

Вижте, ние имаме тази маркетингова бизнес система повече от 17 години и натрупахме много опит и ценности. Ще дойде време, когато никой няма да иска да погледне към рекламни фирми или към телевизионни реклами или кампании във вестниците.

И днес е факт: Хората, които дават много пари на масовия пазар, например, компании като Red Bull или Coca Cola, те даваха много пари за реклама по телевизията. Но сега, те не правят това, а спонсорират спортни събития и други. Защото хората не обичат рекламата по телевизията. Вие знаете това, всички го знаят.
Нашият фокус или нашата посока в бизнеса е малко по-различна. В момента ние продаваме директно чрез социални контакти, интернет комуникация, ние изпозваме интернет като наша платформа, нашите клиенти получават пряк достъп до компанията, което означава, че те получават информация за нашата компания и имат достъп до нашата компания.
Аз съм президент на компанията и имам много семинари по цял свят всяка година. Живея в самолета, а не у дома. И това е един вид маркетинг. Хората могат да ме видят, да говорят с мен, аз получавам преки познания за предпочитанията на клиентите.

Това е разликатата с други фирми. Vivasan е маркетингова компания. И защо не се страхувам от конкурентите? Тъй като всеки човек трябва да търси своята ниша. Всеки трябва да търси своите клиенти, своите потребители. Вие не можете да продавате на всички. Но всеки иска Vivasan или всеки иска друга компания. Трябва да намерите тази ниша. Можете просто да направите това само в рамките на нашия директен маркетинг.

– Днес, на семинара в Дания, ще да се говори за бизнес системата Vivasan. Можете ли да кажете на кратко основното, за което ще се говори?
– Когато говорим за нашата компания: От една страна имаме нашите клиенти и мога да видя наши клиенти, които са с нашата компания  вече 1, 15 или 16 години, това означава, че не търсим хора, които да купят един път продукт от нас, а след това да ги забравим. Не, това не ни трябва.

Ние се грижим за хората. Не упражняваме натиск върху тях. Това е ясно. Ние сме една честна компания. Хората ни намират и ние говорим с тях. Опитваме се да отговорим на всички въпроси. За да стане това по професионален начин, те трябва да имат система за бизнес Vivasan. Един бизнес модел, разбран от всеки, който иска да вземе участие в нашия бизнес. Защото Vivasan дава на хората възможност за закупуване на продукта, за да се почувстват добре, да погрижат за здравето си и така нататък.

Но ние даваме на хората още една възможност да правят бизнес.

Без инвестиции.

Това е много важно. Тъй като всеки човек си мисли, че в директния маркетинг, както в бизнеса като цяло, трябва да се инвестират много пари, или си мисли, че може би хората ще го измамят и така нататък. Във Vivasan ние нямаме този проблем. Няма инвестиции. Ако искате да вземете участие в бизнеса, това което трябва да направите е само да се заслушате и да помислите върху това, дали за вас това е път, по който искате да поемете, дали е път, по който да печелите пари.

Това е решение на всеки човек. И бизнес системата не е нищо друго освен план във времето, една картина, в която ще видите как трябва да действате, какво трябва да направите и какви са стъпките, за да бъде тази картина успешна. Това е наръчник с инструкции за успех. Мисля, че това е най-добрият начин, по който мога да го опиша.

– Кои са основните причини за популярността на Vivasan почти в целия свят? По моя преценка, в момента Vivasan работи в 28 страни, има хиляди дистрибутори, милиони потребители и тези цифри се покачват всяка година. Каква е основната причина за това?

– Вижте, трябва да сте честен. Това е първата важна точка. Никога не трябва да продавате лош продукт, един продукт, който не влияе по начина, който сте обещали. Много компании са забравили да мислят по този начин. Това е първата стъпка.

Втората стъпка: трябва да бъдете честни към хората. Не може да обещаете на хората злато, както ние в Австрия казваме –  планини от злато. Виждате ли, ако спазвате тези стъпки, ще постигнете една или друга цел, това мога да ви го обещая. И вие можете сами да решите, дали искате това или не.

Това означава, че трябва да бъдете честен с вашите бизнес партньори и вашите потребители. И когато потребителите разберат: купих този продукт и получих желания ефект, тогава започват да говорят позитивно. Те започват да говорят със съседите си, със своите близки, със своите приятели. И ако сте честни, говорят добри неща за нас.
– Томас, благодаря ви за вашето обяснение и отлични продукти.

Желая ви много късмет и здраве. Благодаря.